Om Häftings Gårdsmejeri
Recepttips
Utmärkelser
Ett brev betyder så mycket...
Årets krog
 
 
Häftings Gårdsmejeri
 
 
 
 

Om Häftings Gårdsmejeri

Gården Häftings ligger på nordvästra Gotland, i Hangvars socken, ca. 3.5 mil norr om Visby.
Här har funnits mjölkkor och pälsfår i många generationer. Numera är korna utbytta mot Ostfriesiska mjölkfår. Vi förädlar själva mjölken till olika sorters fårostar i det nybyggda gårdsmejeriet.
Våra får är vita, ganska stora och godmodiga, dom mjölkar som mest dryga litern i snitt per tacka och dygn. Detta fördelat på två mjölkningar per dag, och under perioden april t.o.m. oktober.


Maria med mjölkfåren

Att fåren mjölkar så lite gör fårosten till den mest exklusiva av ostar, ja förutom älgosten förstås. Men det känns också på smaken, att det är en äkta fårost. Den är dryg och fyllig och har, som krögarna brukar säga, en lång och trevlig eftersmak
Den har ett nästan obegränsat användningsområde, som förrätt med svenska härliga tomater, sallat och lök och vad du själv vill lägga till. Till pajer, lammstek, klassiska rödbetor, eller kanske som på Nalen, Häftings ostsoppa.
Att marmelad passar bra till ost har allt fler upptäckt. Varför inte prova lite hjortronsylt till en bit okryddad Häftingsost? Kan du hitta en burk gotländsk salmbärssylt är den också en njutning att kombinera osten med.
Vill du pröva något som kräver lite mer tid, ge dig på Christer Lingströms recept på Häftings fårostkräm. Här serverar han den med en gotländsk rabarbermarmelad, kanske lite svår att få tag i, ersätt den i så fall med något likvärdigt.
Prova gärna en kryddsatt ost på ostbrickan, men kom ihåg att den måste tempereras för att komma till sin fulla rätt. En bit fårost med basilika lyfter en hemgjord hamburgare till en festrätt. Bara fantasin sätter gränser…

 

När vi nu talat om livets goda ätbara, vill vi bara påminna om att vi har också fantastiskt vackra pälsfårskinn. Stora vackra långhåriga tackskinn, underbart mjuka lammskinn i hela gråskalan, och även vita täta tvättbara skinn från mjölkfårens lamm.

Slå oss en signal på tel
0498-223955 eller Marias mobil,
070-158 35 81

Det går också bra att maila på maria@haftings.se

Häftings Gårdsmejeri
Häftings, Hangvar
620 34 Lärbro


Zeke jobbar hårt från tidig morgon till sen kväll, och älskar det!

© Foton: Tomas Abrahamsson 2003

 

 

Design:
© 2003 Mats Uhlén, mats@vulpes.se